BOUN101 Online Lise Yaz Okulu 2. Dönem - Matematiksel Oyunlardan Hayat Kurtaran Çözümlere

BOUN101 Online Lise Yaz Okulu 2. Dönem
Matematiksel Oyunlardan Hayat Kurtaran Çözümlere -
Zoom Çevrimiçi

Kesin Kayıt
Kontenjan henüz dolmadı.
> Bu eğitim hakkında detaylı bilgi almak için tıklayınız.

MATEMATİKSEL OYUNLARDAN HAYAT KURTARAN ÇÖZÜMLERE

Prof. Dr. Tınaz Ekim

Boğaziçi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Endüstri Mühendisliği Bölümü

Matematiksel oyunlardan keyif alıyorsunuz ama bu merakınızı gelecek planlarınızda nasıl değerlendireceğinizi tam olarak bilemiyor musunuz? O zaman mutlaka çizge kuramı (graph theory) ile tanışmalı ve Endüstri Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği, Elektronik Mühendisliği, Ekonomi, Fizik, Kimya, Matematik ve Bioenformatik gibi birçok alandaki uygulamalarını keşfetmelisiniz.

Bu derste, Königsberg şehrinin köprülerinde Euler turları atmak ve haritaları 4 renkle boyamak gibi eğlenceli matematiksel oyunların yanı sıra, baz istasyonlarına frekans atama, ders çizelgeleri oluşturma, sosyal ağların analizi, kara para aklama faaliyetlerinin belirlenmesi, dağıtım problemleri, elektronik devre tasarımı, DNA sıralaması, kuantum fiziği deneyleri gibi çeşitli alanlarda çizgelerin nasıl kullanıldığını göreceğiz. İlaveten, 2012 İktisat Nobel Ödülü’ne konu olan çizge eşleme probleminin, üniversitelere öğrenci yerleştirmede nasıl kullanıldığını ve böbrek nakli problemine uygulanarak her yıl binlerce kişinin hayatını nasıl kurtardığını inceleyeceğiz.

Süre: 6 saat (2 saat x 3 oturum / 50 dk ders + 10 dk mola)

Oturumlar

Tarih Süre Yer Konu Eğitmen
26/07/2022 16:30 - 18:30 Zoom Çevrimiçi Matematiksel Oyunlardan Hayat Kurtaran Çözümlere Prof.Dr. Tınaz Ekim