Edebiyatta Korku Türünün Kökenleri ve Gelişimi Seminerleri

1. yüzyıl ortalarında ilk örneklerinin yazılmaya başlandığı korku türü rasyonelci Aydınlanma felsefesine bir tepki olarak ortaya çıkmıştır. Dört haftalık bu seminer dizisinde daha çok İngiliz edebiyatından örnekleri tartışarak korku türünün tarihsel gelişimini, diğer edebi türlerden farklılıklarını, felsefi, psikolojik ve politik boyutlarını inceleyeceğiz ve çağdaş edebiyattaki izlerini süreceğiz. Bu türde yazılan edebiyat eserleri yoğun bir şekilde beyaz perdeye de taşındığı için bazı haftalar film adaptasyonlarına da yer vereceğiz…

Eğitimci: Doç.Dr.Hande Tekdemir

2009’den beri Boğaziçi Üniversitesi Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü’nde öğretim üyesi olan Doç. Dr. Hande Tekdemir doktora derecesini 2008 yılında İngiliz Dili ve Edebiyatı alanında almıştır. Araştırma alanları arasında 19. yüzyıl edebiyatı, seyahatnameler, şehir edebiyatı ve teorisi ve postkolonyal çalışmalar bulunmaktadır. İrlanda’da yaşanmış olan ve “Büyük Kıtlık” olarak bilinen milli felaketin 19. yüzyıl İngiliz romanında temsilini inceleyen bir kitap projesi üzerinde çalışmaktadır.

1.hafta: Korku Türünün Ortaya Çıkışı: Gotik Edebiyat ve Ortak Temalar

Metinler: Jane Austen, Northanger Manastırı (1817); Mary Shelley, Frankenstein (1818); Emily Bronte, Uğultulu Tepeler (1847)

Film: James Whale, Frankenstein (1931); Peter Kosminsky, Uğultulu Tepeler (1992)

2.hafta: Korku Türünde Mekan Kullanımı ve Tekinsizlik Teması

Metinler: Edgar Allan Poe, “Usher Evi’nin Çöküşü” (1839); Bram Stoker, Dracula (1897); Henry James, Yürek Burgusu (1898)

Film: Tod Browning, Dracula (1931); Bong Joon-ho, Parazit (2019)

3.hafta: Kötü İkiz Teması

Metinler: Edgar Allan Poe, “William Wilson” (1839); Nikolay Gogol, “Burun” (1836); Fyodor Dostoyevski, “İkiz” (1846); Robert Louis Stevenson, Dr. Jekyll ve Bay Hyde (1886); Oscar Wilde, Dorian Gray’in Portresi (1890)

4.hafta: Korku Türünün Günümüzdeki Evrimi: Psikolojik Gerilim, Distopya ve Bilim Kurgu Türleri

Metinler: Patricia Highsmith, Yetenekli Bay Ripley (1955); Kazuo Ishiguro, Beni Asla Bırakma (2005); Klara ve Güneş (2021)

Film: Anthony Minghella, Yetenekli Bay Ripley (1999); Mark Romanek, Beni Asla Bırakma (2010)

Tarihler: 10-17-24-31 Mart Perşembe Günleri

Saat: 19:00-21:00 arası

Süre: 4 Hafta

Mekân: Uzaktan eğitim, çevrimiçi etkileşimli sınıf (Zoom)

Ücret: 1.000 TL KDV Dahil

Ödemeler Bonus ve Shop & Miles Card’larına 2 taksit olarak uygulanmaktadır. Boğaziçi Üniversitesi Mezunlarına ve Öğrencilerine %10 Peşin ödemelerde %5 indirim yapılmaktadır."