Çocuklar İçin Felsefe Eğitmen Eğitimi

Matthew Lipman’ın Soruşturan Topluluk Metodu’na dayalı Çocuklar İçin Felsefe (P4C) Eğitmen Eğitimi Sertifika Programı. Bu programın amacı, katılımcılara Çocuklar İçin Felsefe pedagojisi alanında teorik ve pratik yetkinlik kazandırmak, bu öğretim yöntemini sınıflarında uygulama becerisi kazandırmaktır.

Toplam 96 saat süren uzmanlık programı, birbirini takip eden 3 seviyeden oluşmaktadır. Büyük kısmı soruşturan topluluk uygulamalarından oluşan programda, ayrıca felsefe, eğitim bilimleri, psikoloji, çocuk gelişimi, çocukluk tarihi, hikaye anlatıcılığı ve şiddetsiz iletişim alanlarından dersler yer almaktadır. Son seviyede katılımcılar okullarda çocuklarla uygulama yaparak programı tamamlamaktadır. Alanlarında uzman 12 akademisyenin ders verdiği programda, katılımcılar alanda uzmanlık ve mesleki beceri kazanmanın yanı sıra, kişisel gelişimlerine büyük katkı sağlayan bir deneyim yaşamaktadır.

1. SEVİYE

Bu programın amacı, katılımcılara Çocuklar İçin Felsefe (P4C) yönteminin tarihsel ve teorik temellerini tanıtmak ve felsefi soruşturma oturumlarıyla pratik olarak uygulamasını göstermektir.

Kazanımlar:

• Felsefi soruları tanıma ve oluşturma becerisi,
  • Soruşturan topluluk metoduyla tanışıklık,
  • Öğrenci-merkezli eğitimin temeli olan diyalog kurma/yönetme becerisi,
  • Sokratik yöntemle benzerlik ve farklılıkları öğrenme,
  • Yansıtıcı düşünmeyi destekleyen bir öğretim metoduyla tanışarak mesleki gelişim.

Kimler İçin:

Bu program, her kademeden ve her branştan öğretmene açıktır. Ayrıca çocuklarla çalışmaya meraklı, herhangi bir alanda lisans derecesine sahip kişiler bu programa katılabilir. Programı tamamlayan katılımcılar Çocuklar İçin Felsefe Eğitmen Eğitimi Katılım Belgesi almaya hak kazanır.

Dr.Öğr.Üyesi Ömer Aygün, Dr. Özge Özdemir

Eğitim Süresi:

Eğitim süresi, toplam 12 saattir. Oturumlar Salı ve Perşembe akşamları 18:30-21:30, Cumartesi 10.00-13.00 saatleri arasında online yapılacaktır. %80 devam zorunluluğu vardır.

2. SEVİYE

Bu programın amacı, katılımcılara Çocuklar İçin Felsefe (P4C) yöntemi alanında teorik ve pratik yetkinlik kazandırmak, Çocuklar İçin Felsefe Uygulayıcısı olarak bu öğretim yöntemini sınıflarında uygulama becerisi kazandırmaktır.

Kazanımlar:

• Her ders için kavramsal soruları tanıma ve oluşturma becerisi,
  • Bir dönemlik Çocuklar İçin Felsefe dersini yürütme becerisi,
  • Bir dönemlik Çocuklar İçin Felsefe dersini yürütebileceği eğitim içeriği,
  • Bu öğretim yöntemini Çocuklar İçin Felsefe dersi dışında diğer derslerde etkin biçimde uygulama becerisi.

Kimler İçin:

Bu programa katılmak için 1. Seviye eğitimi tamamlamış olmak gerekir. Bu program, her kademeden ve her branştan öğretmene açıktır. Ayrıca çocuklarla çalışmaya meraklı, herhangi bir alanda lisans derecesine sahip kişiler bu programa katılabilir. Programı başarıyla tamamlayan katılımcılar Çocuklar İçin Felsefe Eğitmen Eğitimi Başarı Belgesi almaya hak kazanır.

Dr. Özge Özdemir, Dr.Öğr.Üyesi Deniz Tahiroğlu, Aren Haşar

Eğitim Süresi:

Eğitim süresi, toplam 48 saattir. Oturumlar Salı ve Perşembe akşamları 18:30-21:30, Cumartesi 10.00-13.00 saatleri arasında online yapılacaktır. %80 devam zorunluluğu vardır.

3.SEVİYE

Bu programın amacı, katılımcılara Çocuklar İçin Felsefe (P4C) yöntemi alanında uzmanlık kazandırmaktır.

Kazanımlar:

• Felsefe alanında kapsamlı bir eğitimden geçerek eleştirel, yaratıcı, birlikte çalışan ve özen gösteren düşünme yetkinliği,
  • Çocuklar İçin Felsefe ders içeriği oluşturma konusunda bilgi ve beceri,
  • Ölçme-değerlendirme yapma konusunda bilgi ve beceri.

Kimler İçin:

Bu programa katılmak için 1. Seviye ve 2. Seviye eğitimlerini tamamlamış olmak gerekir. Bu program, her kademeden ve her branştan öğretmene açıktır. Ayrıca çocuklarla çalışmaya meraklı, herhangi bir alanda lisans derecesine sahip kişiler bu programa katılabilir. Programı başarıyla tamamlayan katılımcılar Çocuklar İçin Felsefe Eğitmen Eğitimi Uzmanlık Sertifikası almaya hak kazanır.

Eğitmenler:

Doç.Dr. Nurbay Irmak, Dr. Özge Özdemir, Dr.Öğr.Üyesi Berna Kılınç, Doç.Dr. Zeynep Erdiller Yatmaz, Dr.Öğr.Üyesi Hakan Yücefer, Dr. Nilay Yılmaz, Aylin Vartanyan

Eğitim Süresi:

Eğitim süresi, toplam 36 saattir. Oturumlar Salı ve Perşembe akşamları 18:30-21:30, Cumartesi 10.00-13.00 saatleri arasında online yapılacaktır. %80 devam zorunluluğu vardır.

* Seviyeler ön-koşulludur. Ancak 1.Seviye eğitimi tamamlayanlar 2.Seviye’ye, 2.Seviye’yi tamamlayanlar 3. Seviye’ye devam edebilirler.

* Bu sertifika programı, MEB tarafından öğretmen olarak atanmanızı sağlayacak Pedagojik Formasyon Eğitimi programı değildir.

* Dersler, Zoom üzerinden yapılacaktır.

* Program sonunda Boğaziçi Üniversitesi tarafından sertifika verilmektedir.

* Kontenjan 30 kişidir.

* Üç seviye eğitimin toplam ücreti KDV dahil 9.200 TL’dir. Üç seviyeye birden katılmak üzere kayıt yaptıranlara %10 indirim yapılmaktadır.

* Üç seviyeye birden katılmak üzere kayıt yaptıranlara 6 taksit imkânı sunulmaktadır.