BOUN101 Online Atölyeler
BOUN 101 - ONLINE ATÖLYELER
18 Mayıs - 6 Haziran 2020
Amaç
Krizler ve fırsatlar eşliğinde sürekli bir dönüşüm halinde olan dünyamızda, değişimi doğru ve akılcı yöneterek kendilerini ve dünyayı yeniden inşa edecek olan bireyleri, farklı disiplinlerden derslerle destekleyerek, onları güncel müfredatı ve zengin ders içeriğiyle geleceğe hazırlayacak olan bir çevrimiçi atölyede buluşturmak.
Atölye Programı: 3 ders
Süre: Toplam 24 saat
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
MATEMATİK VE FİZİĞİN DANSI: SİCİM TEORİSİ
Dr. Öğretim Üyesi Can Kozçaz
Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi
Ders İçeriği: Sicim Teorisi, doğada gözlemlediğimiz bütün etkileşmeleri aynı çatı altında birleştirip açıklama ihtimali en yüksek olan teori olmaya adaydır. Herhangi teorinin ya da modelin, doğa ile alakası olup olmadığının gerçek hakemi deneylerdir. Fakat deneysel olarak Sicim Teorisi'ni test etmek için henüz ne sahip olduğumuz teknoloji yeterli, ne de teoriyi yeterince derin anlayabiliyoruz. Buna rağmen, Sicim Teorisi bize doğayı anlamak için kullandığımız teorilerin yapılarını anlamak için hem fiziksel hem de matematiksel yeni fikirler ve ilişkiler üretmektedir. Örneğin son yüzyıl içinde gerçekleşen bir çok matematiksel ilerlemenin, fizik teorilerini daha iyi anlamak için nasıl kullanılabileceğini öğretir. Ya da fizikten elde edilmiş önsezileri kullanarak, daha önce alakasız olduğu düşünülen, matematik dalları arasında bağlar kurar. Bu sayede yeni teorilerin kurulması ve sonuçların elde edilmesi için de ilham kaynağı olmuştur. Bu konuşmada Sicim Teorisi’nin basitçe ne olduğunu ve ne gibi fiziksel ve matematiksel gelişmelere vesile olduğunu anlatacağım.
Süre: 8 saat (2 saat x 4 oturum)
YAPAY ZEKA
Prof. Dr. Cem Say
Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Profesörü
Ders İçeriği: Yapay zekâ projesinin tarihi. Bilgisayarlar düşünebilir mi? Makineler nasıl öğrenir? Derin öğrenme nedir? Facebook resimlerde bizi nasıl tanır? Bilgisayarlar insan dilini nasıl anlar? Nasıl oyun oynar? Bilgisayar sanat yapabilir mi? Robotlar aşık olabilir mi? Bu işin sonu nereye varır? Yapay zekâ teknolojisi geleceği nasıl şekillendirebilir?
Süre: 8 saat (2 saat x 4 oturum)
GENLER, GENOMLAR VE SAĞLIĞIMIZ
Doç. Dr. Arzu Çelik
Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi
Ders İçeriği: Gen nedir ve nasıl okunur? Tüm genom çalışmaları neden ve nasıl yapılır? İnsan genomu sirke sineği genomundan nedenli farklıdır? Düzenleyici DNA bölgeleri, zıplayan genler ve kodlamayan RNA'lar nedir? Genomlar değişebilir mi? Hastalıkların anlaşılmasına genomik çalışmaların katkısı nedir? Gen terapisi bir seçenek midir? Kök hücre tedavisi neler vaat etmektedir?
Süre: 8 saat (2 saat x 4 oturum)
Toplam atölye ve online katılım belgesi bedeli: 1250 TL + KDV |